Primul eveniment DISCUS realizat cu succes

Counter

 • Site Counter:557,192
 • Unique Visitor:30,427
 • Registered Users:1
 • Unregistered Users:257
 • Blocked Users:257
 • Published Nodes:151
 • Unpublished Nodes:28
 • Server IP:188.237.172.3
 • Your IP:172.69.63.48
 • Since:08 Dec 2014

   

  2015-03-19Vizualizari:2,095Vizitatori:1,012

  La data de 17-18 Martie, în Chişinău a avut loc primul eveniment al proiectului DISCUS -Platformă de discuții privind problemele de dezvoltare a societății informaționale. Atelierul de lucru a avut tematica: dezvoltarea locală bazată pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Au fost recepţionate peste 35 de formulare de participare din partea funcţionarilor publici locali, la workshopul privind dezvoltarea bazată pe TIC. 

  La eveniment au fost peste 55 de participanţi din diverse domenii: funcţionari publici locali, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului guvernamental, ai corpului diplomatic al ţărilor Visegrad, ai societăţii civile, mass-mediei.
  Scopul evenimentului a fost împărtăşirea experienţei ţărilor Visegrad în domeniul TIC şi a societăţii informaţionale cu accent pe serviciile electronice locale dar şi conştientizarea importanţei e-serviciilor locale de către funcţionarii moldoveni. 

  Cu un cuvânt de salut a venit directorul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale - dr. Igor Cojocaru, reprezentantul Academiei de Ştiinţe a Moldovei - dr.hab. Veaceslav Ursachi, şeful Direcţiei Politici în domeniul Tehnologiei Informaţiei a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor -Pavel Şincariuc, reprezentantul Ambasadei Slovaciei la Chişinău - Peter Tomasek

  La eveniment au fost prezenţi 3 experţi în domeniul societăţii informaţionale, dinţările Visegrad: dr. Krysztof Atlasiewicz din Polonia; Ing. Vladimir Benko din Slovacia; RNDr. Datel Vratislav din Cehia. Cei 3 experţi au vorbit despre experienţa ţărilor Visegrad în domeniul e-serviciilor locale exemplificând atât cu bune practici dar şi lecţii învățate, formulând în final un şir de sfaturi utile şi recomandări. 

  Reprezentantul Centrului de Guvernare Electronică - Cornelia Amihalachioae a vorbit despre e-Transformarea Guvernării, care sunt rezultatele dar şi priorităţile în contextul acestui proces.
  Olesea Cazacu, PNUD Moldova a prezentat datele Studiului privind accesul şi perspectivele de utilizare a serviciilor publice locale on-line, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată.
  Veronica Crețu - Preşedintele Institutului pentru o Guvernare Deschisă din Moldova şi membru al comitetului director al Parteneriatului Guvernului Deschis a vorbit despre reprezintă o Guvernare Locală Deschisă bazată pe instrumente TIC.
  În cadrul primei sesiuni a workshopului a fost prezentat un studiu de caz: Implementarea Sistemului de Management al Documentelor Electronice în cadrulConsiliului Raional Ialoveni, de către Igor Plamadeala

  A urmat un atelier de lucru privind e-serviciile locale, participanţii - reprezentanţii administraţiilor publice locale avînd sarcina de a stabili care sunt cele mai relevante e-servicii locale şi primii 7 pași pentru implementarea acestora. Au urmat un şir de prezentări, discuţii şi analize privind e-serviciile enumerate de echipele de lucru (servicii cadastrale, servicii de arhivă, servicii din educaţie şi sănătate, stare civilă etc.). 

  În a doua zi a evenimentului s-a discutat despre ideea creării centrelor de performanţă în TI în baza iniţiativei comune a Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale împreuna cu compania StarNet; despre motivarea tinerilor şi conţinut digital. 

  Participanţii la workshopul DISCUS s-au arătat interesaţi de subiectul serviciilor electronice la nivel local conștientizând importanța tehnologiilor în toate domeniile vieții publice. 

  Echipa proiectului DISCUS a Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale aduce sincere mulţumiri tuturor vorbitorilor, moderatorilor şi participanţilor la primul eveniment DISCUS!

  Prezentările de la eveniment pot fi accesate aici:
  - DISCUS - IDSI - Anastasia Stefanita
  - Prezentarea Centrului de Guvernare Electronică - Cornelia Amihalachioae, Centrul de Guvernare Electronică
  - Prezentarea datelor Studiului privind accesul şi perspectivele de utilizare a serviciilor publice locale on-line - Olesea Cazacu, PNUD Moldova
  - Guvernare Locală Deschisă bazată pe TIC - Veronica Creţu, Institutul pentru o Guvernare Deschisă
  - Implementarea Sistemului de Management al Documentelor Electronice - Consiliul Raional Ialoveni - Igor Plamadeala, Ialoveni
  - e-serviciile locale în Polonia - dr. Krzyszytof Atlasiewicz, Polonia
  - Recomandări privind e-serviciile - dr. Krzyszytof Atlasiewicz, Polonia
  - Experienţa Slovaciei în domeniul e-serviciilor - Ing. Vladimir Benko, Slovacia
  - Recomandări privind e-serviciile - Ing. Vladimir Benko, Slovacia
  - Conţinutul digital şi motivarea tinerilor - Ing. Vladimir Benko, Slovacia
  - Abordări metodologice privind dezvoltarea locală bazată pe TIC- e-Servicii - dr. Vratislav Datel, Republica Cehă
  Propuneri privind Planul de Acţiuni pentru implementarea e-serviciilor locale - dr. Vratislav Datel, Republica Cehă
  - Ideea de centre de performanţă IT - Ion Coşuleanu, IDSI
  - Conceptul de centre de performanţă IT - Ion Coşuleanu, IDSI

  Galeria foto de la eveniment!


    Ultima modificare:  25-03-2015 16:40:31