Rezultate: Vizita de studiu în Slovacia

Counter

 • Site Counter:777,574
 • Unique Visitor:49,289
 • Registered Users:1
 • Unregistered Users:257
 • Blocked Users:257
 • Published Nodes:151
 • Unpublished Nodes:28
 • Server IP:188.237.172.3
 • Your IP:172.70.174.198
 • Since:08 Dec 2014

   

  2015-10-12Vizualizari:2,792Vizitatori:1,482

  În perioada 5 - 9 octombrie 2015, 5 persoane din Moldova au participat la o vizită de studiu în Slovacia. Echipa a fost constituită din 3 funcționari publici locali (OrheiSîngereiHîncești) și 2 cercetători științifici de la Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale.
  Vizita de studiu a fost organizată de IDSI și partenerul din Slovacia proIS s.r.o în cadrul proiectului DISCUS (Platformă de discuții privind problemele de dezvoltare a societății informaționale - finanțat de Fondul Internațional Visegrad). 

  În cadrul vizitei de studiu au fost vizitate 4 localități (Bratislava, Nitra, Viglas, Banska Bystrica), 15 instituții: ministere, agenții de stat, primării, companii IT, centre S&T, muzee, biblioteci, ONGuri. Au fost realizate aprox. 20 de prezentări, inclusiv prezentări ale serviciilor electronice, sisteme IT, softuri educaționale etc. 

  Participanții au avut posibilitatea de a discuta direct cu specialiștii IT, șefi de direcții responsabili de implementarea proiectelor IT; au împărtășit experiența instituțiilor din care vin și au stabilit contacte pentru schimb de idei și colaborări viitoare. 

  Moldovenii au putut observa cum sunt prestate serviciile publice electronice cu ajutorul portalului național www.slovensko.sk, cum funcționează sistemele informaționale din sfera CDI din Slovacia, dar și să înțeleagă noul concept de muzeu tehnologizat, bibliotecă interactivă sau sisteme GIS.

  Participanții la vizita de studiu au rămas cu impresii pozitive, dar și cu idei concrete cum să implementeze servicii publice locale electronice, să îmbunătățească sistemele inițiate sau să sporească eficiența comunicării dintre cetățeni și administrație.

  Scopul vizitei de studiu reprezintă schimbul de experienţă, transferul de bune practici din Slovacia în Republica Moldova, stabilirea de contacte şi încurajarea colaborării în domeniul societăţii informaţionale (cu accent peserviciile electronice locale). Obiectivul de bază al acestei activităţi în cadrul proiectului DISCUS a fost observarea bunelor practici din Slovacia de către funcţionarii publici din Moldova dar şi însuşirea lecţiilor învăţate de către autorităţile publice locale slovace în domeniul serviciilor electronice locale. 

  Galeria foto a vizitei de studiu poate fi accesată aici!

  Prezentările participanţilor la vizita de studiu:
  - Prezentarea IDSI şi DISCUS - Anastasia Ştefaniţa, IDSI & Rodica Cujba, IDSI
  - Prezentarea r. Hînceşti - Elena Moraru Toma, Consiliul Raional Hînceşti
  - Prezentarea or. Orhei - Igor Cernei, primăria or. Orhei
  - Prezentarea r. Sîngerei - Cristina Grejdieru, Consiliul Raional Sîngerei

  Tags: 

    Ultima modificare:  13-10-2015 10:06:41