Vizita de studiu în Polonia - o vizită de succes

Counter

  • Site Counter:833,463
  • Unique Visitor:55,947
  • Registered Users:1
  • Unregistered Users:257
  • Blocked Users:257
  • Published Nodes:151
  • Unpublished Nodes:28
  • Server IP:188.237.172.3
  • Your IP:172.70.43.154
  • Since:08 Dec 2014

     

    2015-07-13Vizualizari:1,947Vizitatori:1,150

    În perioada 6-10 Iulie 2015, o echipă de 5 persoane din Moldova a participat la o vizită de studiu în Polonia. Vizita a fost organizată în cadrul proiectului DISCUS - Platformă de discuții privind problemele de dezvoltare a societății informaționale, coordonat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și finanțat de Fondul Internațional Visegrad.

    Grupul a fost constituit din:
    1. Anastasia Ștefanița - Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, responsabil Relații Internaționale
    2. Igor Plamădeală - Consiliul Raional Ialoveni, șef secție Adminsitrație Publică
    3. Lilia Golovatic - Primăria comunei Sărata Veche, specialist pentru scrierea și implementarea proiectelor
    4. Igor Cernei - Primaria or. Orhei, specialist IT
    5. Cristina Smolenschi - Primăria Or. Călărași, Specialist Gestionarea Patrimoniului Public

    Scopul vizitei de studiu reprezintă schimbul de experienţă, transferul de bune practici din Polonia în Republica Moldova, stabilirea de contacte şi încurajarea colaborării în domeniul societăţii informaţionale (cu accent pe serviciile electronice locale). Obiectivul de bază al acestei activităţi în cadrul proiectului DISCUS reprezintă observarea bunelor practici poloneze de către funcţionarii publici din Moldova dar şi însuşirea lecţiilor învăţate de către autorităţile publice locale poloneze în domeniul serviciilor electronice locale.

    Vizita de studiu a fost organizată de IDSI în colaborare cu partenerul din Polonia - Fundația de Dezvoltare a Societății Informaționale.
    Agenda vizitei de studiu poate fi accesată aici, în limba rusă.

    Programul vizitei de studiu a fost unul activ, cuprinzând mai multe instituții publice, localități și specialiști pe diferite domenii. Astfel, în prima zi a vizitei, participanții au vizitat sediul Fundației de Dezvoltare a Societății Informaționale (FRSI) din Varșovia, unde s-au întâlnit cu Rafal Kramza, președintele fundației. Au făcut cunoștință cu programele și proiectele FRSI în domeniul dezvoltării bibliotecilor din Polonia (2009 - 2015). A urmat prezentarea dlui Paul Shmayda, GEOPOLIS, privind Managementul municipal - soluție de tip "smart city", Sistemul de Informații Geografice (GIS - Geographic Information System).

    Marți, participanții au vizitat orașul Piotrkow Trybunalski. Au realizat un tur în cîteva autorități publice, departamente care asigură prestarea serviciilor publice. Au fost prezentate și analizate: sisteme de management a documentelor; platforma Piotrkow de e-learning; sistemul GIS; funcționarea "profilelor de încredere" pentru comunicarea cu autoritățile publice; Centrul de informare. De asemenea, a fost vizitată și biblioteca publică Piotrkow, care dispune de noi instrumente IT pentru comunicarea cu cititorii și gestionarea fondului de carte.

    În a treia zi a vizitei, echipa a fost la Ministerul de Justiție din Polonia, unde au vizitat Departamentul IT și Registrele instanțelor judecătorești. În a doua parte a zilei a urmat o vizită a primăriei or. Zielonka. Pe lîngă intrunirea cu primarul orașului, participanții au avut ocazia să discute cu specialiștii în TIC. Au fost prezentate metodele de comunicare cu cetățenii: sms; e-mail; transmisiuni on-line a ședințelor; pagina web a documentelor cu caracter public etc. 

    Joi, grupul a plecat în Cracovia unde au avut întruniri în cadrul Oficiului Central al Voievodatului Malopolska. În cadrul discuțiilor cu diverși specialiști, funcționarii Moldoveni au reușit să afle mai multe detalii despre sistemul video de comunicare al instituției cu cetățenilor; despre sistemul e-learning; Muzeele virtuale din regiune; sisteme de management electronic al documentelor etc. 

    Vineri, a avut loc ședința de evaluare a vizitei de studiu. Participanții au evaluat fiecare activitate în parte și au subliniat utilitatea discuțiilor purtate cu diverși specialiști. Conform chestionarelor de evaluare, fiecare participant la vizita de studiu a reușit să însușească anumite practici de succes din Polonia pe care le planifică să le implementeze în orașele/ satele de unde vin. Pe lângă cunoștințele teoretice, participanții la vizita de studiu au avut ocazia să discute direct cu specialiștii care au implementat anumite sisteme sau chiar să testeze direct anumite instrumente IT. 

    IDSI își exprimă aprecierea și mulțumirea față de organizatorii din Polonia - Fundația de Dezvoltare a Societății Informaționale, precum și față de primarii, funcționarii și specialiștii care au participat la întrunirile din cadrul vizitei de studiu.

    Galeria foto a vizitei de studiu în Polonia.

    Tags: 

      Ultima modificare:  04-12-2015 14:09:22